Arı Ürünlerimiz





Dondurulmuş polen, kurutulmuş polen, süzme bal, petek bal > Bak: ARI ÜRÜNLERİMİZ - Petek bal nasıl yenir? Polen nasıl yenir? > Bak: TÜKETİCİ KÖŞESİ - Ahmetler Köyü Deyince> Bak: YÖREMİZİ TANIYALIM - Polen tuzaklı kovan yapımı Bak: ARICILIKTA YENİ UYGULAMALAR




29 Ağustos 2020 Cumartesi

Tembel Arıcı Balı

Tembel arıcı balının diğer ballardan farkı nedir?

Teknik arıcılık yapan arıcılarımız arının gücüne göre ihtiyaç duyunca çerçeveye takılmış hazır petek verir. Arılar hazır petekte çalışırsa daha verimli olur. Eğer arıcı hazır petek vermeyi unutursa arılar peteğin tamamını kendileri yapar. Yani petek de bal da doğal olur. Halk arasında bu çeşit petekli ballara “karakovan balı, gömeç bal, organik bal” gibi yakıştırmalar yapılır. Aslında hazır petek ile doğal petekteki ballar aynı baldır, sadece petekler farklıdır. Arılar doğal petek örmeye verdikleri emeği hazır peteğe verseler bal birkaç kat fazla olur. Yani tembelliğin bedeli, arıcı bu üretim çeşidinde zarardadır.


 

Bu petekteki olanları anlamaya çalışalım. Arıcı tembellik yapıp hazır petek vermediği için peteğin tamamını arılar örmüşler. Petekte görünen bal koyu renklidir. Bu koyu renk bizim yöremizde üretilen çiçek balı değildir. O zaman bu balda basara balı baskındır. Hangi basara? Bizim köyde çam basarası olmaz. O zaman yaprak, gövde salgısıdır. Arıcılar bu salgıya “balçiyi” derler. Petek görünüşünden anladığımıza göre arıcı ikinci bir tembellik daha yapmıştır. Peteğin tamamı bal ile doluyken alınmamıştır. Bal akımı bitmiş, arılar çerçeve kenarındaki açık gözeneklerin çoğunu boşaltıp başka yere taşımış. 2 kilo gelecek petekte 1 kilo bal kalmış. Son söz: Arıcılık yapacaksak hazır petek vermeyi geciktirmeyelim, balı olgunlaşınca alalım, geç kalıp hava almayalım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder