Alttan polen tuzaklı kovan kullanılması,
Varova mücadelesinde oksalik asit, formik asit, timol gibi organik asitlerin kullanılması,
Hastalık tedavisinde antibiyotik ve kalıntı bırakan bazı diğer ilaçların kullanılmasının bırakılması,
Kabarmış renkli peteklerin derin dondurucuda bir süre bekleterek veya CO2 uygulayarak saklanması,
Taze çiçektozunun derin dondurucuda saklanmasının yaygınlaşması...
**************************
Polen tuzaklı kovanın içten görünüşü Çiçektozu (Polen) Tuzaklı Kovan Arıların yavrularını beslemek için topladığı çiçektozu vitamin, mineral ve protein bakımından çok zengindir. İnsan sağlığı için de değerli bir besin olduğunu bilen arıcılarımız kovan uçma deliğine kapanlar kurarak çiçektozlarını toplamaktadırlar. Eskiden kovan önüne kurulan tuzaklarla polen toplanırdı. Bu iş zor ve verimi az idi. Şimdi kovan altına eklenen polen tuzakları ile hem arıcının işi kolaylaştı, hem verim arttı hem de arılar daha az hırpalanıyor. Burada alttan polen tuzaklı bir kovanın nasıl yapılacağını resimlerle anlatmaya çalışacağım. DEVAMINI OKU *************************************** |
Arıların İlkbahar Bakımı ve Oksalik Asit Uygulaması
Günümüzde her alanda olduğu gibi arıcılıkta da bazı yenilikler ve gelişmeler olmaktadır. Arıcılarımız bu yenilikleri bilip uygulayabilirse ürün verimliliğini artırabilir. Arıların sonbahar ve ilkbahardaki bakımları önemlidir. Verimliliği artırabilmek için yapılacak işlerden birisi de varova ilaçlamasıdır. Arıcılarımız varova mücadelesinde çeşitli ilaçlar kullanmaktadırlar. Bunlardan bir kısmı kalıntı bırakmakta ve zamanında kullanılmazsa insan sağlığı için zararlıdır. Bazı organik asit kökenli ilaçlar ise kalıntı bırakmamakta ve insan sağlığı için zararlı değildir. Son zamanlarda oksalik asit, formik asit, timol gibi organik kökenli asitlerin varova ilaçlamasında kullanılması artış göstermiştir. Bu sevindirici bir durumdur. Ayrıca organik kökenli asitlerden yapılan ilaçlara varova akarı bağışıklık da kazanamamaktadır. Bu yazımda oksalik asit damlatma yöntemini tanıtmaya çalışacağım.
*****************************
Toplanan çiçektozları genel olarak iki şekilde saklanır. Ya kurutularak buzdolabında saklanır, ya da kurutulmadan, taze olarak derin dondurucuya konarak saklanır. Çiçektozları kurutulunca rengi, tadı ve besin değeri değişir. Oysa taze olarak derin dondurucuya konan çiçektozlarının rengi, tadı ve besin değeri değişmez. Derin dondurucuda iki sene kadar saklanabilse de bir sene içerisinde tüketilmesi daha sağlıklıdır.
*****************************
Çiçektozunun derin dondurucuda saklanması
Bu konuda ayrıntılı bilgiyi Çiçektozu nasıl toplanır başlığı altında incelemiştik. İlgilenen arkadaşlarımız o bölümü açıp okuyabilirler.