Arı Ürünlerimiz





Dondurulmuş polen, kurutulmuş polen, süzme bal, petek bal > Bak: ARI ÜRÜNLERİMİZ - Petek bal nasıl yenir? Polen nasıl yenir? > Bak: TÜKETİCİ KÖŞESİ - Ahmetler Köyü Deyince> Bak: YÖREMİZİ TANIYALIM - Polen tuzaklı kovan yapımı Bak: ARICILIKTA YENİ UYGULAMALAR




8 Kasım 2020 Pazar

Arıcıdan Tüketim Önerileri

En çok tüketilen arı ürünleri hakkında tüketicilerimize bir arıcı olarak bazı önerilerimiz olacak.
Bir insanının günlük polen ihtiyacı kilosuna göre günlük 10 - 15 gramdır. Anca polen derin dondurucuda saklanmış ise daha sağlıklıdır. Polen hakkında daha fazla bilgi için bağlantı: http://manavgatliarici.blogspot.com/search/label/polen%20nas%C4%B1l%20yenir
Bebeklerimize bir yaşına kadar bal vermeyelim. Ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir.
Arıcılar balı petekli olarak saklayıp süzme olarak yemeyi tercih eder. Petekli balda besinler daha uzun süre bozulmadan ve azalmadan kalabilir. Yeneceği zaman petekteki bal bir kaşıkla sıyrılırsa ortadaki temel petek açıkta kalır. Sıyrılmış bal süzülerek sofraya konur. 
Biz soframızda petekli balı tabağa koyar çatal ya da kaşıkla sıyırıp süzme balını yeriz. Ortadaki temel petek kalır. Onu da bir bardakta su içine koyar şerbetini içeriz.

...

Bal doğanın ürettiği eşsiz lezzetlerden biri… İçerdiği vitamin, mineral ve enzimlerden dolayı doğal bir şifa kaynağı ve değerli bir besin öğesi. 1 yaşından sonra çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan bal, özellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından korunma ve tedavisinde de yer alıyor. Diyetisyen Fatmagül Yılmaz Öztürk çocuklarda bal tüketimi ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

Zengin içeriği ile özel bir besin kaynağı olan bal çocuklar için de çok önemlidir. Sindiriminin kolay olması, içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Daha başka faydaları da vardır ama çocuklarda dikkatli kullanımı gerekir.

Bağışıklık sistemi için bal
 

Vitamin, mineral, aminoasit, enzimler gibi pek çok yaşamsal maddeyi içeren bal, sindirimi kolaylaştırması, iştah açması ve gelişme bozukluklarında vücudun toparlanmasına yardımcı olması nedeniyle çocuk beslenmesinin vazgeçilmezidir. Yüksek mineral içeriği nedeniyle özellikle çam balı, çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine katkı sağlar. Balın içerdiği magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler ve stresin olumsuz etkilerinden korur.
Okul döneminde çocukların algılarını açık tutmalarına ve konsantrasyon sağlamalarına yardımcı olur. Ayrıca bağırsak mikroflorasının iyileşmesine olan etkileri  nedeniyle her yaş grubunda kabızlığın önlenmesinde de   yardımcı olur. Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalarda bal tüketen çocukların büyüme ve gelişme hızlarının daha iyi olduğu tespit edilmiştir.

Balın süt ve süt ürünleriyle karıştırılması öksürükle boğaz hastalıklarına karşı bilinen en eski korunma yöntemlerinden  biridir. Balın tatlı, sütünse yumuşatıcı  özelliği güne dinç bir şekilde başlamanızı  sağlar ve tokluk hissi verir. Sütü tatlandırmak amacıyla şeker yerine bal kullanılması çocukların hem bal hem de süt tüketimini kolaylaştırdığı için  faydalıdır. Çocuklara yalnız süt yerine ballı  süt içirilmesinin kansızlığı ve kabızlığı önlemeye katkı sağladığı ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinen bir gerçektir.

Çocuklar ne kadar bal yemeli?

Balın tüketim miktarı önemlidir. Çocukların kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi önerilir. Örneğin 20–25 kg. olan bir çocuğun, günde 20–25 gr. yani yaklaşık 2–3 tatlı kaşığı bal tüketmesi gelişimi için büyük fayda sağlar.  

Balın süt ve süt ürünleriyle karıştırılması öksürükle boğaz hastalıklarına karşı bilinen en eski korunma yöntemlerinden  biridir. Balın tatlı, sütünse yumuşatıcı  özelliği güne dinç bir şekilde başlamanızı  sağlar ve tokluk hissi verir. Sütü tatlandırmak amacıyla bal kullanılması çocukların hem bal hem de süt tüketimini kolaylaştırdığı için  faydalıdır. Çocuklara yalnız süt yerine ballı  süt içirilmesinin kansızlığı ve kabızlığı önlemeye katkı sağladığı ve sindirimi kolaylaştırdığı biliniyor.


Bal 1 yaşından sonra çocuklara verilmeli

Balın içersinde Clostridium botulinum adı verilen bir bakteri bulunabilmektedir. Yetişkinler için tehlikeli olmayan ama 1 yaşına girmemiş bebeklerde bağışıklık sistemi gelişmediğinden Brulizm hastalığına, astım, alerji, solunum ve sinir felcine dahi yol açabilmektedir. Doğal ve besleyici bir ürün olmasına rağmen bal içeriğindeki toksik ve alerjen maddeler nedeniyle zararlı olabilmektedir.( Arı kovanlarının bulunduğu bölgede yapılan ilaçlama ve zirai tarımdan etkilenerek toksik ve alerjen içeriği oluşur.) Bu nedenle, bal tüketirken ve satın alırken seçici davranılmalı, kalitesi ve güvenilirliği bilinen ürünler seçilmelidir. 

1 yaş öncesinde bebeklere kesinlikle bal yedirilmemelidir.

Hamilelik ve emziklilik döneminde annenin bal tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur, hatta faydası bulunmaktadır. Ancak emzirme döneminde annelerin çok sık yaptıkları bir yanlış vardır ki o da bebeğin rahat meme emmesi için meme başına bal sürülmesi, ağlamasının kesilmesi veya rahat uyuması için emziğinin bala batırılarak bebeğe verilmesidir. Annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz bu gelenek maalesef ciddi sorunlara yol açabilmektedir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder