Arı Ürünlerimiz





Dondurulmuş polen, kurutulmuş polen, süzme bal, petek bal > Bak: ARI ÜRÜNLERİMİZ - Petek bal nasıl yenir? Polen nasıl yenir? > Bak: TÜKETİCİ KÖŞESİ - Ahmetler Köyü Deyince> Bak: YÖREMİZİ TANIYALIM - Polen tuzaklı kovan yapımı Bak: ARICILIKTA YENİ UYGULAMALAR




28 Şubat 2012 Salı

Polen Tuzaklı Kovan Nasıl Yapılır?

Polen Tuzaklı Kovan (Çiçektozu Kapanlı Kovan)



Zamanımızda her alanda olduğu gibi arıcılıkta da bazı yenilikler ve gelişmeler olmaktadır. Bunları tanımak ve uygulamak işimizi kolaylaştırmakta ve ürün verimini artırmaktadır. Önceleri arı kovanlarının önüne konan polen tuzakları şimdi kovan yapılırken altına konmaktadır. Bu yöntemle hem arıların işi kolaylaşıyor, hem arıcının işi kolaylaşıyor, hem de ürün verimi kat kat artıyor. Toplanan taze çiçektozları eskiden kurutularak değerlendirilirken şimdi derin dondurucularda saklanarak taze olarak tüketilebiliyor. Böylece besin değeri azalmadan kullanılabiliyor. Ben burada, internette araştırıp incelediğim mevcut polen tuzaklı kovanları kendime göre biraz değiştirerek yaptığım ve birkaç senedir kullandığım polen tuzaklı kovanımı tanıtmak istiyorum. Kovan uçma deliğinin önden görünüşü. Uçma deliği 26X2 cm. boyutundadır. Uçma deliği yanlarında görülen yuva, boşluk 17X27 cm. boyutlarındaki PLASTİK POLENLİK in yerleştirilmesine yarayacaktır ve kovan içinde de bu boyutlara uygun olarak açılmıştır. Uçma tahtasının devamında ise alüminyum ızgara vardır. Bu ızgara polen taneciklerinin aşağıdaki çekmeceye düşmesine izin verir ama arıların aşağı inmesini engeller.Arıların deliklerinden geçerken ayaklarındaki çiçektozu topakçıklarını geçiremeyip düşürecekleri 17X27 cm boyutundaki "Plastik polen ızgarası" ya da "PLASTİK POLENLİK" kovan girişindeki yuvadan kovan içine sürülür. Burada önemli bir noktaya dikkat etmek gerekir. Polenlik yapım sırasında delikleri delinirken deliklerin bir yüzü çapaklı olarak çıkmıştır. Arılar delikten girerken bazen ayakları bu çapaklara takılmakta ve kopmaktadır. Çapaksız yüz arının girdiği yöne yani aşağıya getirilirse bu sakınca azaltılmış olur. Çapaklı yerlerin ince bir zımpara ile zımparalanmasının da faydası olabilir.

Polen ızgarası ya da polenliğin metal olanları da vardır. Aynı çapak onlarda da olabilir.


17X27 cm. boyutlarındaki PLASTİK POLENLİK görülen ev, boşluk içerisine bu şekilde sürülür, yerleştirilir. Uçma tahtasının devamında ise alüminyum ızgara vardır. Bu ızgara polen taneciklerinin aşağıdaki çekmeceye düşmesine izin verir ama arıların aşağı inmesini engeller


Polenlik yuvasına takılmış, üstteki menteşe aşağı indirilerek arıların yukarıdan çalışmaları önlenmiş... Arılar mecburen aşağıdan girip polenlikten geçecekler ve ayaklarındaki polen topakçıkları aşağıya düşüp çekmecede birikecek.

Plastik polen ızgarası konmazdan önce kovanın iç görünüşü. Görülen alüminyum ızgara 17X27 cm. boyutlarındadır. Kovan altındaki polen çekmecesinin girip çıkmasını engellemeyecek şekilde aynı boyuttta açılmış bir ev içine çakılmıştır. Deliklerinden aşağıya polen tanecikleri rahatça geçebilir.

Kovan ağzından kovan içine sürülmüş Plastik polenliğin görünüşü. Kovan tabanının arkasında görülen delik kovan altındaki menteşe ile açılıp kapanabilmektedir. Delik açılınca arılar kovan altındaki çekmeceye inebilir ve oradaki kek veya şurubu alabilir. Kek verilmeyeceği zaman delik menteşe ile kapatılır.
Arıların tamamı aşağıdan girip çıkıyor. Polen toplayabiliyoruz. Peki, ana arı ya da erkek arılar dışarıya çıkmak isterlerse? Onlar plastik polenliklerdeki deliklerden geçemezler. Onlar için de Uçma deliğinin sağ üstünde 1 cm. çapında matkapla bir delik açtım. Yoktan iyidir.
Kovanımızdaki menteşe görüldüğü gibi aşağı indirilip polenlik üst tarafı kapatılırsa kovanda polen toplanabilir. Peki polen toplamak istemiyorsak ne yapalım? Yukarıda sol üstte görülen 1cm. kalınlığında ve 16X26 cm. boyutlarındaki MDF "takoz"u veya sağdaki üzeri plastikle kaplanmış, L şeklinde kıvrılmış galvanizli saç bize yardımcı olacaktır.
Aşağı indirdiğimiz menteşeyi yukarı kaldırıp 16X26X1 cm. boyutlarındaki MDF takoz plastik polenlik altına sürülürse ne olur? Arılar kovana üstten girip çıkmaya başlarlar ve polen toplayamayız. Bu kısa süreli bir kapatmadır. Arıların girip çıkmasından polenliğimiz kirlenecektir. Polen toplamayacaksak L sacı polenlik üzerine sürülerek yerleştirilir.

Plastik polenlik altına MDF takozu koymuş, menteşeleri de yukarı kaldırmış, kısa süreli olarak polen toplama işini durdurmuştuk. MDF takozu geri çıkarır, menteşeyi de aşağı indirirsek polen toplama işine devam etmiş oluruz.Polen toplama işimiz bitince ne yapmalıyız? Plastik polenlik altına MDF takozu koymuş, menteşeleri de yukarı kaldırmış, plastik polenlik üstüne de L sacını koymuşsak polen toplamıyoruz demektir. Arıların uçtuğu normal havalarda uçma deliği bu şekilde kalabilir.

Polen toplama işi bitince polenliğin altına MDF takoz, üstüne de Plastik kaplamalı L sacı konursa kovan içten böyle görünür.
Polen çekmecesi çekilince kovan altının görünüşü. Alüminyum ızgara kovan tabanındaki kesilmiş yerin kenarları 2 mm. Oyularak yerleştirilmiştir. Böylece çekmece girip çıkarken ona sürtünmez. Arkada görünen küçük menteşenin yeri de oyularak yani yuva açılarak yuvaya çakılmıştır. Çekmece girip çıkarken sürtünmemesi gerekir. Bu menteşe açılınca arılar delikten aşağı çekmeceye inip kek veye şurubu alabilirler. Besleme işi bitince menteşe kapatılıp çivi ile sürgülenerek arıların aşağı inmesi önlenir.


Polen çekmecesi yerleştirilmiç durumdayken kovanın alttan görünüşü. Bazı başka arıcılar polen çekmecesini küçük yaptırmışlar ve arkasına çekmek için bir sap takmışlardır. Ben bütün yaptım ve iç kısmını ikiye böldüm.
Polen çekmecesinin içini ben iki bölmeli yaptım. Öndeki küçük bölüm polen toplamak için, arkadaki bölüm ise kovan üstünü açmadan arılara kek ya da şurup vermek içindir. Arılar buraya küçük bir menteşe ile kapatılıp açılan kovan tabanının arka kısmında bulunan delikten inip çıkmaktadırlar.
Arılardan polen toplanmadığı ya da kek verilmediği zamanlar (resimde görüldüğü gibi) polen çekmecesi ters çevrilerek kovan altına sürülür. Böylece çekmece içi kovan içinden dökülebilecek tozlardan korunmuş olur.



Polenlik altında MDF takoz üstünde de L sacı konmuş, bir de kovanın ağzı daraltılmış… Kovan kışa hazırlanmış demek ki. Kovanın içini açıp baksak bölme tahtasıyla da bölünmüştür.

Polen çekmecesinin arkadan görünüşü. Yağmur sularının çekmeceye girmemesi için çekmece üstüne plastik bezden bir siperlik yapıştırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder