Köyümüzde ve yöremizde ürettiğimiz arı ürünlerimizi ve özelliklerini burada tanıtmak istiyoruz. Yöremizde en çok üretilen ve tüketilen arı ürünü süzme ve petek baldır. Çiçektozu (polen) üretimi ve tüketimi henüz yaygın değildir. Amaçlarımızdan biri de çok faydalı bir besin olan çiçektozunu tanıtmak, üretiminin ve tüketiminin yaygınlaşması için çaba göstermektir.
Kurutulmuş çiçektozu
Çıtada petek bal (poşet içinde saklanmaktadır)
Bal süzme makinesinde süzülerek kavanoza konmuş süzme bal
Geleneksel yollarla arıtılıp bir kapta dondurulmuş bal mumu
Güneş ısısından faydalanılarak mum eritme makinesinde eritilmiş bal mumu kalıpları
Arı zehiri özel olara arılardan toplanabilmekte ve ilaç sanayiinde kullanılmaktadır. Resimde geleneksel yollarla arı zehirinden faydalanılmaya çalışılmaktadır.
********************************************************
Yukarıdaki arı ürünlerimiz yöremizdeki arıcılarımız tarafından üretilmekte ve resimlerde görüldüğü şekilde pazarlanmaktadır.
Aşağıdaki tanıtacağımız arı ürünleri ise üretilmesi ve saklaması zor olduğu için az bulunmakta ve özel istek üzerine üretilmektedir.
Ana arı yetiştirmek için arılar bol arı sütüt üretirler. Yüksüklerindeki arısütü toplanıp insan sağlığı için de kullanılabilir.
Arı sakızı (Propolis) de arıların bitkilerden toğladığı sağlık için çok faydalı bir üründür.Arı zehiri özel olara arılardan toplanabilmekte ve ilaç sanayiinde kullanılmaktadır. Resimde geleneksel yollarla arı zehirinden faydalanılmaya çalışılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder