Arı Ürünlerimiz





Dondurulmuş polen, kurutulmuş polen, süzme bal, petek bal > Bak: ARI ÜRÜNLERİMİZ - Petek bal nasıl yenir? Polen nasıl yenir? > Bak: TÜKETİCİ KÖŞESİ - Ahmetler Köyü Deyince> Bak: YÖREMİZİ TANIYALIM - Polen tuzaklı kovan yapımı Bak: ARICILIKTA YENİ UYGULAMALAR




17 Ağustos 2018 Cuma

Arıcılıkta Eşek Arıları İle Mücadele


Her sene yaz sonuna doğru eşek arıları çoğalır. Arıların eşek arılarından korumak için yaylalara götürmek gerek. Ama az sayıda arımız varsa veya başka sebeplerden arılarımızı yaylaya götüremezsek, o zaman nasıl koruyalım. Bazı arıcılar değişik eşek arısı tuzakları kullanır. Benim önerim daha basit ve etkili bir uygulama.


Farler için satılan yapışkan ve kurumayan bir tutkal. Plastik veya su emmeyen fayans, metal gibi bir yüzeye daireler halinde sürülür.
Fare için kullanılacaksa ortaya fare yemi konur. Eşek arısı için kullanılacaksa ortaya eşek arısının sevdiği ve geç kuruyan bir yem konur. Ben biraz hayvanların içi yağından biraz da akciğer koydum.

 

Plastik yüzey olarak boya kovalarının kapakları, yoğurt kovalarının kapakları kullanılabilir. Tutkal daireler halinde sürükmelidir. Bu tutkala dokunan arı, sinek, eşek arısı, kertenkele, fare... Ne olursa olsun, yapışır kalır. Yağlı et yanına birkaç arı ölüsü konursa eşek arıları onları almak için de gelebilir. Hatta oraya yapışıp kalmış eşek arılarını da götürüp yemek isteyeceklerdir. Ancak eşek arıları bir süre sonra bu tuzağa konmayacaklardır. Çünkü eşek arıları çabuk öğrenen bir hayvandır. Bu yemlerin bir tuzak olduğunu anlayanlar tuzağa konmuyorlar.

 

İki kovan arasındaki eşek arılarının geçiş yolları da tuzak kurmak için uygun bir yerdir.



Ya da kovanların üstüne konabilir. Bu arada yazmadan geçmeyeyim, eşek arıları tarımda biyolojik mücadelede faydalı bir hayvandır. Bir eşek arısı kolonisi yavrularını beslemek için günde 500 gr. ufak böcek toplayıp yemektedir. O nedenle zehirli ilaçlar kullanıp onları toptan tüketmek yoluna gitmek doğanın dengesi açısından zararlıdır. Avrupa ülkelerinde "Eşek arılarını koruma dernekleri" vardır.


Kovanların arasına ya da üstüne koyduğum et ve yağları kediler alınca bir dala asmak zorunda kaldım. Uygulamak isteyenlere kolay gelsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder