Arı Ürünlerimiz





Dondurulmuş polen, kurutulmuş polen, süzme bal, petek bal > Bak: ARI ÜRÜNLERİMİZ - Petek bal nasıl yenir? Polen nasıl yenir? > Bak: TÜKETİCİ KÖŞESİ - Ahmetler Köyü Deyince> Bak: YÖREMİZİ TANIYALIM - Polen tuzaklı kovan yapımı Bak: ARICILIKTA YENİ UYGULAMALAR




25 Ocak 2017 Çarşamba

İmbik ile kekik yağı sıkılması.



Kekik yağı sıkılması kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizdendir. Manavgat'ın Ahmetler Köyü'nde ve yakın çevremizde hala sıkılmaktadır. Kekik yağı imbik denilen araç ile sıkılır. Bir imbik nasıl kurulur, kekik yağı imbikten nasıl damıtılır, izleyelim.
...
Bal arılarının varova mücadelesinde kekik yağı
Varova mücadelesi arıcılarımızı çok yoran bir konu. Son zamanlarda balda kalıntı bırakmadığı, insan sağlığına zararı olmadığı için arıcılarımız organik asit etken maddeli ilaçlar kullanmaya başladılar. Ekonomik olduğu için asit olarak kullanan arıcılarımız da var. Ancak oksalik asit ve formik asitlerin deriye, göze zarar verme olasılığından olsa gerek bazı arıcılarımız çekimser davrandı. Asit kullanırken eldiven kullanmak, maske kullanmak gibi ayrıntılara uymayan bazı arkadaşlarımız asit buharından rahatsız oldular. Oysa kekik yağı içinde bulunan tymol de varova mücadelesinde kullanılıyor. Hatta bazı arıcılarımız kekik yağını süngerlere veya bezlere emdirip kovan içine koyarak varova mücadelesinde kullanıyorlar. Bazı arıcılar da formik asitte olduğu gibi plastik kapları çerçeveler arasına asıp buharlaşmasını bekliyorlar. Bu uygulama 5 – 6 hafta sürüyor. Ondan sonra kalan kekik yağı kovan dışına alınıyor. Kekik yağını kullanırken arıcının diğer organik asitlerden korktuğu kadar korkmuyor. Çünkü kekik yağı zaten Anadolu’da soğuk algınlığı ve kesik ve yaraların iyileştirilmesi için kullanılıyor. Sadece gözlere bulaşması ve saf olarak içilmesi tehlikelidir. Bunu bilen bazı arıcılarımız kekik yağını süngerlere veya bezlere bulaştırıp kovan içinde çıtaların arasına veya üstüne koyarak varova mücadelesinde kullanmaktadır. Balda zararlı kalıntı bırakmıyor, kullanırken arıcı sağlığına zarar vermiyor. Arılara zarar vermemesi için de toplam kullanılan kekikyağı bir kovan için 15 gr.dan fazla kullanılmamasını önerilir. Hava sıcaklığının 12 – 30 derece arasında olması gerekiyor. Çiçek olmayan bal akımının olmadığı günlerde kullanılırsa keskin kokusundan dolayı yabancı arıların dikkatini çekeceğinden yağmacılık riski vardır. O nedenle arılıkta çiçek kokusu olan günlerde yapılması önerilir.
Bazı arıcılarımız da kekik bitkisini gövdesi ve yaprakları ile beraber bir çuvalın içine koyup bölme tahtasının arkasına yastık olarak koyuyorlar. Böylece hem kovanın sıcak tutulması sağlanıyor hem de kekik kokusundan varovaların kovanı terk etmesi bekleniyor.
Arıcılarımızın kullanması ve faydalanması gereken kekik yağının nasıl elde edildiğinin arıcılarımızın da bilmesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca ilgili yazıyı okuyan ve videoyu izleyen arıcılarımız anlayacaklar ki bu şekilde elde edilmiş kekik yağı hiç kimyasal madde içermez, tamamen doğal, bitkisel bir üründür.
...
Kekik Yağı Nasıl Sıkılır? yazımızı okumak için tıklayın. 
,




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder