Arı Ürünlerimiz





Dondurulmuş polen, kurutulmuş polen, süzme bal, petek bal > Bak: ARI ÜRÜNLERİMİZ - Petek bal nasıl yenir? Polen nasıl yenir? > Bak: TÜKETİCİ KÖŞESİ - Ahmetler Köyü Deyince> Bak: YÖREMİZİ TANIYALIM - Polen tuzaklı kovan yapımı Bak: ARICILIKTA YENİ UYGULAMALAR




15 Nisan 2011 Cuma

Polen Nasıl Yenir?




Polenin faydaları nelerdir? Poleni tanıyor muyuz? Polen nasıl yenir?

Çiçektozu (polen) insanlarımız tarafından daha tam tanınmıyor. Polenin protein, vitaminler, mineraller bakımından ne kadar zengin bir besin olduğunu bilsek bu besini mutfağımızdan eksik etmeyiz. 40 yaşından sonra yaşlanmaktan dolayı gelen bazı rahatsızlıkları önlediğini bir bilsek, her gün polen almayı ihmal etmeyiz. Daha önemlisi, küçük çocuklarda dengesiz beslenmeden dolayı meydana gelebilecek gelişim bozukluklarını önceden düzenlediğini bir bilsek, bebelerimizi de polensiz bırakmayız.

Bu resimde gördüğünüz, geleceğin arıcı adaylarından benim torun. “Çocuğun nasıl arıcı olacağı polen yeyişinden belli olurmuş.” Demiş atalarımız (!) Deniz, 15 aylık. Anası, babası çalışıyor. Çoğunlukla bizde kalıyor. Konuşmayı sökmedi daha. Sözcük dağarcığında iki sözcük var. Sözcükler: Ih, ıııh… İki sözcük ile her istediğini anlatabiliyor. İki sözcüğü küçümsemeyin. Telgraf sisteminin temeli nokta ve çizgi gibi iki işaret değil mi? Dijital elektroniğin temeli, 1 ve 0 dan meydana gelen ikilik sayı sistemi değil midir? Biz de iki sözcük ile rahatça anlaşabiliyoruz. Kahvaltı masasında güzel sohbetlerimiz olur. İşte onlardan biri. Şimdi ben onun anlattıklarını sizin anlayacağınız dile çeviriyorum. Kahvaltı masasındayız. Madem arıcıyız; madem polenin faydalarını biliyoruz; öyleyse masamızda polen de olmalı. “Çocuktan al haberi” deyi bir atasözümüz var. Çocuk deyip geçmeyelim, polenin nasıl yendiğini biz bu gün benim torundan öğrenelim.

Dede – torun muhabbetleri.


1 - “Ih, ıh!” Türkçeye çevirisi: “Dede yahu, şu babaanneme söyle; bana çocuk gibi davranmaktan vazgeçsin artık. Böyle yaparsa ben kendi yiyeceğimi kendim yemeye nasıl alışırım?”

2 – “Iııh, ıh!” Çevirisi: “Ben kendi sütümü kendim içmek istiyorum. Kendi çayımı kendim içmek istiyorum. Kendi yumurtamı kendim yemek istiyorum. Ben adam yerine konmak istiyorum.”

3 – Bak gene çocukmuşum gibi davranıyor. Ben kendi polenimi de kendim yiyebilirim. Verin bana kaşığımı!


4 – Derin dondurucudan çıkmış taze polen topaklarına daldıracaksın kaşığı.


5 – Kaşıkla yerken tanecikler dökülüyor yahu. Yazık, israf haramdır. Şöyle, poleni balla karıştırıp arılara verdiğiniz gibi fındık, badem büyüklüğünde topaklar yapıp tabağıma koysanız olmaz mı? O zaman dökülmez. Benim arılar kadar değerim yok mu?

6 – Kaşıkla yemesi de zor yahu! Ben başka bir yol denemek istiyorum. Doğadaki canlılar nasıl yer yiyeceğinin?


7 – Beş topak vardı; dört kaldı. Hadi bir hamle daha!


8 – Böyle yemek daha kolay, daha zevkliymiş.

9 – El ile yesek de olabilir. Amaç, en kullanışlı ve basit yöntemi bulmak…

10 – Bu işin de üstesinden geldik alnımızın akıyla.


11 - Alnımız ak ama, ağzımız bulaşık oldu. Lütfen bana bir peçete!


12 – Dede, tadı damağımda kaldı. Biraz daha versen olmaz mı? Yok deme; bak şu buzdolabının derin dondurucu bölümünde ötesi var, biliyorum.

Benim torun bir de tehdit savurdu: "Bana vermez de yalnız yersen sana küserim, ağlarım bilmiş olasın.!"

Benim torun böyle yiyor poleni. Çocuklarımızın kendi kendine polen ya da başka yiyeceklerini yemelerine fırsat vermeliyiz. Böylece onların el yetenekleri ve kendilerine güvenleri gelişir.

Peki polen başka nasıl yenir? Ne kadar yenmeli?

Eğer polen tatlı ve taze ise kaşıkla ağza alınıp ağızda eritilerek yutulur. Acı ise süt veya sevilen bir meyve suyu içinde eritilip içilebilir. Süzme bal üzerine serpilip yenebilir. Nasıl kolayınıza gelirse. Büyükler iki yemek kaşığı çiçektozunu (20 – 30 gr.)sabah kahvaltısından yarım saat önce aç karnına ve gece yatmazdan önce alırlarsa günlük ihtiyaç karşılanmış olur. Çocuklar için büyüklüğüne göre 1 – 2 tatlı kaşığı yeterlidir. (10 – 20 gr.). Bir yemek kaşığı kuru çiçektozu yaklaşık 10 gr. dır. Taze ya da derin dondurucuda saklanmış polen kuru polene göre daha ağırdır. Derin dondurucuda saklanmış polenin kurutulmuş polene göre rengi, tadı, kokusu ve besin değeri daha fazladır.

Tepeleme bir yemek kaşığı taze polen 15 gr. geliyor.



Yemek kaşığı tam dolu değilde silme olursa 10 gr. geliyor.

Tatlı kaşığının tam dolusu da 9 - 10 gr. gelir. Kuru polen olunca bu ölçüler değişir.



Benim torun bal ile macun haline getirilmiş poleni sevdi. Kimisi de kahvaltıda süzme bal üzerine polen döküp öyle yemeyi seviyor.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN >

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Kuru polen nasıl oluyor anlamayamadım? Kavanozda aldığımız poleni dondurucuda mı saklamamız lazım?

    YanıtlaSil
  2. Merve Hanım merhaba,
    Blogsitemizin etiketler bölümünde "Çiçek tozu nasıl toplanır (1)" bağlantısını açarsanız, polenin nasıl kurutulduğu anlatılmaktadır. Oradan kurutulmuş polen ve dondurulmuş polen arasındaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz. Kavonozda aldığınız polen kurutulmuş polendir, dondurucuda saklamanıza gerek yoktur. Serin yerde saklanabilir.

    YanıtlaSil